spravna vyziva
Správna výživa
Prečo jesť zdravo
Zdravá výživa by sa nemala týkať len ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť alebo sú na diétach z dôvodu nejakého ochorenia – správne stravovacie návyky by mal dodržiavať každý, kto sa má aspoň trochu rád. Správne jedlo v správny čas totiž ovplyvňuje nielen telo, ale aj myseľ – keď sú orgány ako mozog alebo oči pravidelne zásobované vitamínmi a minerálmi, sú schopné dlhšie kontrolovať koncentráciu a energetický výdaj, a tým ťa udržovať stále fit.
Čo znamená „jesť zdravo“
Veľa ľudí si každé ráno hovorí „odo dneška už budem jesť zdravo“, ale nikto nevie, čo to vlastne znamená. Názory odborníkov sa rôznia, ale pozoruhodne sa zhodujú v jednej veci – všetkého treba s mierou. Jesť zdravo teda neznamená jesť od rána do večera bravčové mäso, ani celý život len chrumkať vegetariánsky šalát – každý typ jedla obsahuje dôležité prvky, ktoré sú pre vývoj tela zásadné, a nemožno ich z jedálneho lístka vylúčiť. Kúzlo tkvie v tom, kedy, ako a koľko sa daného druhu stravy podáva.Správne načasovanie
Žiadne telo nemá rado veľa prekvapení, a preto by si mala jesť pokiaľ možno v čo najpravidelnejších intervaloch. Múdre knižky hovoria, že ideálne je jesť päťkrát denne, a to tak, že posledné jedlo prebehne okolo siedmej hodiny (pozor – musí to byť niečo ľahké, čo ti nebude ležať v noci na žalúdku). Netreba teda veriť zabehnutému mýtu o tom, že sa nemá jesť po piatej hodine večer. Dôvod je prostý – od piatej hodiny uplynie do času, keď ideš spať, príliš dlhé obdobie, a preto sa telo začne „obávať“, že už nikdy nedostane najesť, a tak si začne robiť zásoby. Za ideálny interval medzi jedlami sa teda všeobecne považujú 2 – 3 hodiny. Nezabudni pri tom dodržiavať pitný režim.
Dôležité zložky potravy
Mala by si jesť tak, aby tvoje telo dostávalo všetky potrebné živiny – nejde len o vitamíny a minerály, ale aj o bielkoviny, cukry a tuky. Aj keď sa veľa žien snaží kvôli redukcii hmotnosti príjem tukov obmedziť, nie je možné ich z jedálneho lístka úplne vylúčiť, pretože umožňujú vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, podieľajú sa na tvorbe hormónov apod. Skús obmedziť konzumáciu soli, má zlý vplyv na krvný tlak. Okrem toho by si jednoducho mala dbať na to, aby tvoja strava bola vyvážená a pestrá.
Na čo sú vitamíny
O vitamínoch sa často píše, že sú dôležité, ale málokedy sa uvádza, na čo sú jednotlivé vitamíny dobré. Medzi základné vitamíny patria tieto:
- vitamín Apodporuje správnu funkčnosť zrakového ústrojenstva a ovplyvňuje vývoj dospievajúcich, vyskytuje sa v mliečnych výrobkoch či v rybom mäse (morské ryby)
- vitamín B1 pomáha uvoľňovať energiu zo sacharidov a zabraňuje únave, hlavným zdrojom sú strukoviny a obilniny
- vitamín B2posilňuje nechty a krvotvorbu a jeho nedostatok sa prejavuje popraskanými kútikmi úst, nájdeme ho v zelenine alebo vnútornostiach
- vitamín B3zúčastňuje sa na získavaní energie počas metabolických premien sacharidov, bielkovín a tukov a významne sa podieľa na vývoji človeka, nachádza sa v celozrnnej múke či hubách
- vitamín B5 má význam pri tvorbe protilátok a stimuluje obnovu kožných buniek, vyskytuje sa v pšeničných otrubách, hrachu či zelenine
- vitamín B6 má podporný účinok pri liečbe nervových a reumatických ochorení, zdrojom sú kvasnice a vnútornosti
- vitamín B9 podporuje krvotvorbu a správnu funkciu nervového systému, môžeme ho hľadať v mladej cibuľke či v hovädzích ľadvinách a pečeni
- vitamín B12 je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek, zdrojom sú len živočíšne produkty (mlieko, vajcia, vnútornosti)
- vitamín C zvyšuje odolnosť organizmu proti infekčným chorobám a podporuje hojenie rán, vyskytuje sa v čerstvom ovocí a zelenine
- vitamín Dpodporuje stavbu kostry, jeho provitamíny sa tvoria pod kožou prostredníctvom UV žiarenia, nachádza sa v rajčinách, hubách, kokose a datliach
- vitamín E priamo pôsobí na rast a jeho nedostatok znižuje plodnosť, nájdeme ho v malom množstve v rastlinných olejoch či v mäse a mlieku
- vitamín K pôsobí na zrážavosť krvi, zdrojom je špenát, šípky alebo mrkva